Από τη στιγμή που θα μείνετε έγκυος, και πριν καν εσείς το μάθετε, ο σκύλος σας είναι πιθανόν να είναι ήδη ενήμερος!
Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν την εγκυμοσύνη;
Έχετε ποτέ παρατηρήσει πόσα πολλά γνωρίζει ο σκύλος σας; Οι σκύλοι τείνουν να "πιάνουν" πράγματα που εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα παρατηρούσαν. Και κάποιες φορές το κάνουν πολύ πριν από εμάς. Όταν μείνετε έγκυος, ο σκύλος σας θα πιάσει αμέσως τις αλλαγές επάνω σας είτε αυτές είναι φυσικές (βιοχημικές αλλαγές, μυρωδιά) είτε συναισθηματικές. Κάποιες φυλές σκύλων καταλαβαίνουν τις πρώτες εβδομάδες κύησης καλύτερα από άλλες, ενώ άλλες ράτσες μπορεί να το καταλαβαίνουν αλλά επιλέγουν να το αγνοήσουν εφόσον δεν επηρεάζει ακόμη την καθημερινότητα τους.
Ο σκύλος μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι σε 9 μήνες θα υπάρχει στο σπίτι ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι, αλλά επειδή είναι φοβερά δεμένοι με τος ιδιοκτήτες τους καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί να σας βλέπουν να φέρεστε διαφορετικά, να κουράζεστε πιο εύκολα ή να έχετε διαφορετική διάθεση.
Tελικά, μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν την εγκυμοσύνη;
Ρωτήστε κάθε έγκυο ιδιοκτήτρια που το γκόλντεν ριτρίβερ της έχει γίνει υπερπρστατευτικό μαζί της ή αυτήν που το κόργκι της δεν ξεκολλά από δίπλα της! Το σίγουρο είναι ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν πότε τα πράγματα αλλάζουν και μια εγκυμοσύνη σίγουρα τα αλλάζει όλα.
Πως όμως αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη οι σκύλοι;
Οι σκύλοι καταλαβαίνουν την εγκυμοσύνη με τους εξής τρόπους:
-Ορμόνες και μυρωδιά: Εκτός από τις εμφανείς αλλαγές, όπως το ότι κουράζεστε πιο εύκολα, υπάρχουν και άλλες που πιθανόν ο σκύλος αντιλαμβάνεται από νωρίς. Έχουν μια οξύτατη οσφρητική ικανότητα, και καθώς οι ορμόνες στο σώμα σας αλλάζουν, έτσι αλλάζει και η μυρωδιά σας. Εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας είναι πιθανόν να μην το αντιλαμβάνεστε, αλλά οι σκύλοι το καταλαβαίνουν αμέσως. Οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν πρόβλημα με αυτή τη νέα μυρωδιά σας ή μπορεί να γίνουν λίγο επιθετικοί και να μπερδευτούν ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων γίνονται πιο προστατευτικοί και στοργικοί.
- Αλλαγές στο σχήμα του σώματος: Οι σκύλοι αισθάνονται ότι το σώμα σας αλλάζει, και σίγουρα μπορούν να δουν αυτές τις αλλαγές. Όταν το μωρό αρχίσει να κλωτσά στην κοιλιά σας και ο σκύλος είναι κοντά σας η αντίδραση τους κυμαίνεται μεταξύ του ξαφνιασμένου "τι λες τώρα" και του μειλίχιου "αχ, τι ωραία, τι γλυκό"!
Ποια προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να προκύψουν στο σκύλο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;
Έχετε στο μυαλό σας πως ο σκύλος γνωρίζει πως έρχονται αλλαγές. Βλέπει όλα τα καινούρια πράγματα που καθημερινά ψωνίζετε για το νέο σας μωρό. Και μυρίζει τα καινούρια πράγματα, την πούδρα για το μωρό, το πλαστικό από τις αλλαξιέρες, τη βαφή από την ανακαίνιση για το δωμάτιο του μωρού κ.ο.κ. Όσο λοιπόν εσείς ετοιμάζεστε για το μωρό και όλες αυτές οι αλλαγές εισβάλλουν στην καθημερινότητα του σκύλου σας, ο σκύλος μπορεί να αντιδράσει και να απαντήσει σε αυτές με ποικίλους τρόπους πχ. μασώντας τα πράγματα που προορίζονται για το μωρό, να είναι μουτρωμένος και κακότροπος, να κάνει τα τσίσα του σε μέρη που δεν πρέπει, να μη συνεργάζεται ή να είναι πολύ απαιτητικός. Αυτές οι "δύσκολες συμπεριφορές" είναι κοινές στους σκύλους όταν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές και ότι ίσως αυτές οι αλλαγές απειλούν τη θέση τους στην οικογένεια.
Πως να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη και τον ερχομό του νέου μωρού. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε πως ο καλύτερος σας φίλος θα παραμείνει όπως είναι και δεν θα μετατραπεί σε ένα κακότροπο, θλιμμένο ζωάκι με τον ερχομό του νέου μωρού.
1. Να του δείχνετε την αγάπη σας και να του δίνετε την προσοχή σας
Για να εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας δεν νοιώθει να τον αφήνετε απέξω σε αυτή την αλλαγή προσέξτε τη γλώσσα του σώματος σας. Όταν καλύπτετε την κοιλιά σας είναι σαν να του λέτε "κάνε πίσω", όταν όμως τον αφήνετε να χουχουλιάσει μαζί σας και να την μυρίσει, είναι σαν να του λέτε ότι μπορεί να συμμετέχει. Όταν δεν τον πηγαίνετε βόλτες το ίδιο συχνά, ίσως αρχίσει να νοιώθει απόρριψη. Οπότε φροντίστε κάποιος να σας βοηθά με τα πράγματα που χρειάζεται ο σκύλος σας καθημερινά για να μην νοιώσει ότι παραγκωνίζεται. Φροντίστε να περνάτε χρόνο μαζί του, ώστε καθώς τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά να είναι δεμένος μαζί σας και να νοιώθει ότι συμμετέχει. Έτσι θα νοιώθει ασφαλής μέσα στην οικογένεια του και θα είναι ήρεμος.
2. Ξεκινήστε ή επαναλάβετε την εκπαίδευση βασικής υπακοής
Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να βάλετε τον σκύλο σας σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στην υπακοή. Αν έχει ήδη πάρει τέτοια εκπαίδευση, ένα μαθηματάκι φρεσκαρίσματος, είναι ο ιδανικός τρόπος να επαναβεβαιώσετε την κυριαρχία σας στο σπίτι και να ξεκαθαρίσετε στον σκύλο σας ότι υπάρχουν πράγματα που περιμένετε από αυτόν να κάνει. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον σκύλο σας γιατί είναι ένα πλάσμα της συνήθειας και του δομημένου προγράμματος.
Όσο πιο δομημένο και συγκεκριμένο το πρόγραμμα του, τόσο ευκολότερο θα είναι για αυτόν να περάσει αυτή την αλλαγή ήρεμα και χαλαρά.
3. Αναζητήστε βοήθεια από ειδικό Εκπαιδευτή ή από γνωστούς σας που το έχουν περάσει
Όσο περισσότερες πληροφορίες μαζέψετε τόσο καλύτερα θα βοηθήσετε τον σκύλο σας και την οικογένεια σας να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Αν έχουν προκύψει προβλήματα συμπεριφοράς που δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εκπαιδευτή που θα σας βοηθήσει τόσο τώρα όσο και αργότερα στην προσαρμογή του σκύλου όταν έρθει το νέο μωρό.
4. Να είστε ευέλικτοι όταν έρθει το μωρό
Κι εκεί που ο σκύλος σας χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχία και αυστηρό πρόγραμμα, έρχεται το μωρό στο σπίτι και όλο το νοικοκυριό βυθίζεται στο χάος για το επόμενο διάστημα! Τι μπορείτε να κάνετε αυτό το διάστημα για να μην μετατραπεί ο σκύλος σας σε ένα άγριο ζώο που είναι αβέβαιο και τρομαγμένο για τα πάντα; Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...ξεκινήστε να αλλάζετε συνεχώς και σταδιακά την ώρα του ταΐσματος αρκετό διάστημα πριν έρθει το μωρό στο σπίτι. Έτσι ο σκύλος θα μάθει ότι θα τον ταΐσετε περίπου αυτή την ώρα και όχι ακριβώς αυτή τη στιγμή που θα περιμένει. Η ευελιξία αυτή στην ώρα ταΐσματος θα σας φανεί πολύ χρήσιμη όταν το μωρό θα είναι πολύ μικρό και το πρόγραμμα σας θα είναι ανάστατο. Επίσης μπορείτε να τον μάθετε σε μια ρουτίνα ενεργειών και όχι σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, όταν το μωρό κοιμηθεί, πλένουμε τα μπιμπερό του και μετά ακολουθεί τάισμα και χρόνος μαζί του.
Πηγη: