top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Πως καταλαβαίνει ο σκύλος σας πόση ώρα λείπετε;

Έγινε ενημέρωση: 23 Αυγ 2023


Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους σκύλους. Οι σκύλοι έχουν αίσθηση του χρόνου και καταλαβαίνουν πόση ώρα λείπετε

Αν νομίζετε πως ο σκύλος σας γνωρίζει πότε είναι η ώρα για φαγητό ή βόλτα, έχετε απόλυτο δίκιο. Οι σκύλοι μαθαίνουν από τις ρουτίνες μας και τις συνήθειες μας και αισθάνονται πόση ώρα έχει περάσει!

Αίσθηση του χρόνου

Την επόμενη φορά που θα αφήσετε μόνο τον σκύλο σας, έχετε υπόψη πως καταλαβαίνει πόση ώρα λείπετε. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι σκύλοι αντιδρούν διαφορετικά στην απουσία του ιδιοκτήτη τους ανάλογα με τον χρόνο που αυτός απουσιάζει. Μάλιστα έκαναν περισσότερες χαρές όταν ο ιδιοκτήτης έλειπε 2 ώρες από όταν έλειπε 30 λεπτά. Κάτι που δείχνει πως καταλάβαιναν ότι είχε περάσει πολύ ώρα και είχαν αρχίσει να ανησυχούν! Ωστόσο δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις 2 και τις 4 ώρες. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον χρόνο σε μικρά και μεγάλα διαστήματα. (Δηλαδή. έλειψε για λίγο, έλειψε για πολύ).

Αναγνώριση μοτίβων

Είναι προφανές ότι οι σκύλοι μπορούν με τον τρόπο τους να αντιλαμβάνονται πόση ώρα έχει περάσει αλλά η πιο εκπληκτική τους ικανότητα είναι το να μαθαίνουν τις ρουτίνες του νοικοκυριού και της οικογένειας! Πως το κάνουν όμως αυτό;

Οι σκύλοι έχουν εκπληκτική ικανότητα να διαβάζουν τα κοινωνικά μηνύματα και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο, ο σκύλος έγινε κατοικίδιο ζώο. Εμείς μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά η γλώσσα του σώματος μας στέλνει πολλά μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις μας τα οποία ο σκύλος είναι σε θέση να διαβάσει.

Ίσως συνηθίζετε να τεντώνεστε ή να πηγαινοέρχεστε στο σπίτι ή να συμμαζεύετε πριν πάτε την απογευματινή σας βόλτα. Ή ίσως πριν τον ταΐσετε υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην κουζίνα ή την αποθήκη. Όπως και να χει, η συμπεριφορά σας έχει ένα μοτίβο (μια αλληλουχία πράξεων, κινήσεων, γλώσσας του σώματος) που ο σκύλος έχει καταγράψει και έχει συνδυάσει με τη βόλτα ή το φαγητό!

Οι σκύλοι είναι επίσης πολύ καλοί στο να συνδέουν γεγονότα. Έτσι όταν πιάνετε το λουρί νομίζει ότι είναι ώρα για βόλτα και όταν ακούει αυτοκίνητο να παρκάρει νομίζει ότι θα δει τους ιδιοκτήτες του.

Κιρκάδιος ρυθμός

Είναι το βιολογικό ρολόι που έχουν όλα τα ζωντανά πλάσματα και ρυθμίζουν τις λειτουργίες σε κύκλους των 24 ωρών. Αυτό το εσωτερικό ρολόι ίσως βοηθά το σκύλο μας να αισθάνεται τον χρόνο.

Όπως και να έχει μας αρέσει να περνάμε χρόνο με τον σκύλο μας!


357 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page