top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Πως τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας


κατοικίδια καλό στην υγεία

Ολοένα και περισσότερες έρευνες γίνονται πάνω στον τρόπο που οι σκύλοι βοηθούν στην καλή υγεία των ιδιοκτητών τους.

Μερικά μόνο από τα αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις κατοικίδια:

1. Βελτιώνουν τη διάθεση μας

Μόνο λίγα λεπτά να μείνουμε στον ίδιο χώρο ή να παρατηρήσουμε ένα σκύλο, μια γάτα ή τις κινήσεις ενός ψαριού αρκούν για να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να φτιάξουν τη διάθεση μας. Βάση ερευνών οι άνθρωποι παρουσία κατοικίδιων μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους (μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) και αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης (μιας χημικής ουσίας που αυξημένη σχετίζεται με την ευτυχία και μειωμένη με την κατάθλιψη)!

2. Μας βοηθάνε να έχουμε χαμηλότερη πίεση

Το να έχεις έναν σκύλο ή γάτα, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Σε μία έρευνα που έγινε σε 240 παντρεμένα ζευγάρια, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσίασαν χαμηλότερη πίεση και καρδιακούς παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας. Το ίδιο τους συνέβαινε και σε στρες τεστ. Επίσης, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα υπερκινητικά / νευρικά παιδιά έριχναν τους παλμούς τους και ηρεμούσαν ενώ χάιδευαν το κατοικίδιο τους!

3. Μειώνουν τη χοληστερίνη

Ο γιατρός σας θα σας πει άσκηση, δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σας. Ωστόσο σε μία πρόσφατη έρευνα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζονται με σημαντικά χαμηλότερη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια κάτι που ίσως σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ατόμων που έχουν κατοικίδιο!

4. Προστατεύουν τη καρδιά μας

Οι έρευνες έχουν δείξει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ιδιοκτήτες γάτας με ένα από αυτά την προστασία της καρδιάς τους. Σε 20ετή έρευνα τα άτομα που δεν είχαν ποτέ γάτα είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που είχαν γάτα. Μία παρόμοια μελέτη έδειξε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ανάκαμψης έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο!

5. Το να χαϊδεύουμε ένα ζωάκι νικά την κατάθλιψη

Πολλές φορές οι θεραπευτές συνιστούν σε ασθενείς που είναι αντιμέτωποι ή ανακάμπτουν από την κατάθλιψη να πάρουν ένα κατοικίδιο. Το να ασχολείται κανείς με το κατοικίδιο του (βόλτες, περιποίηση, παιχνίδια, χάδια) βοηθούν το άτομο να νοιώθει καλύτερα.

6. Μας βοηθά να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση

Οι άνθρωποι που έχουν σκύλο τείνουν να είναι πιο ενεργητικοί και σε καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτούς που δεν έχουν. Με το να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας 30 λεπτά την ημέρα κάνετε τη minimum φυσική άσκηση που συνιστούν οι ειδικοί. Επίσης, παιχνίδια και χάδια στο σπίτι και την αυλή σας κρατούν φυσικά ενεργούς!

7. Λιγότερες αλλεργίες & καλύτερο ανοσοποιητικό

i pet taxi blog σκύλος οφέλη στην υγεία - αλλεργίες και ανοσοποιητικό

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο σκύλο ή γάτα έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που ζουν στην επαρχία και έρχονται σε επαφή με μεγάλα ζώα. Επιπλέον, τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια υπερτερούν έναντι των άλλων έχοντας υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών του ανοσοποιητικού και επομένως ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

8. Σκύλοι θεραπείας

Είναι ατελείωτη η λίστα με τις περιπτώσεις και τους τρόπους που ένας σκύλος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει πρακτικά, συναισθηματικά και θεραπευτικά ένα άτομο!

17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page