top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Σκύλος και φοβία του αυτοκινήτου


σκύλος φοβία αυτοκινήτου-σκύλους που δεν θέλει να μπει στο αυτοκίνητο

Η φοβία του σκύλου για τα αυτοκίνητα οφείλεται σε μη εξοικείωση με το αυτοκίνητό σε μικρή ηλικία ή σε τραυματική εμπειρία που βίωσε κάποια στιγμή στη ζωή του μέσα σε αυτοκίνητο.

Υπάρχουν τρόποι για να μάθουμε στον σκύλο μας πως το αυτοκίνητό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να φοβάται.

Η σταδιακή απευαισθητοποίηση είναι η καλύτερη προσέγγιση επειδή αλλάζει τα συναισθήματα που βιώνει ο σκύλος για το αυτοκίνητο. Αυτό το πετυχαίνουμε κάνοντας να συμβούν στον σκύλο "καλά πράγματα" ενώ είναι κοντά ή μέσα στο αυτοκίνητο! Αναλόγως τον σκύλο, αυτό μπορεί να γίνει αμέσως ή να χρειαστεί σταδιακή εκπαίδευση ώστε να δει το αυτοκίνητο με "καλό μάτι".

Αν ξεκινήσετε να δουλεύετε πάνω σε αυτή την εκπαίδευση με τον σκύλο σας, θα πρέπει να δεσμευτείτε σε αυτή τη διαδικασία ωσότου δείτε θετικά αποτελέσματα. Επίσης, είναι σημαντικό να μην ξεκινήσετε τις βόλτες με το αυτοκίνητο αν ο σκύλος δεν νοιώθει καλά μέσα στο αυτοκίνητο και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση.Όταν εκπαιδεύουμε συμπεριφορές, αυξάνουμε σταδιακά τις προκλήσεις ωσότου φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα με βήματα, για το πως να δουλέψουμε σταδιακά με έναν σκύλο που αγχώνεται μόλις καταλάβει πως είναι η ώρα να μπει στο αυτοκίνητο. Σε κάθε βήμα, περιμένουμε ο σκύλος να νοιώσει απολύτως καλά ή ακόμη και ενθουσιασμένος πριν προχωρήσουμε στο επόμενο. Κατά τη διάρκεια κάθε βήματος, δίνουμε στον σκύλο την αγαπημένη του λιχουδιά /κέρασμα.

Παράδειγμα απλής εκπαίδευσης σκύλου για να ξεπεράσει την φοβία του για το αυτοκίνητο:

1ο βήμα: Κουνάω τα κλειδιά του αυτοκινήτου να κάνουν θόρυβο

2ο βήμα: Παίρνω τα κλειδιά, και του βάζω λουρί

3ο βήμα: Παίρνω τα κλειδιά, του βάζω λουρί, και ανοίγω την πόρτα του σπιτιού

4ο βήμα: Παίρνω τα κλειδιά, του βάζω λουρί, ανοίγω την πόρτα του σπιτιού και πλησιάζω το αυτοκίνητο

5ο βήμα: Παίρνω τα κλειδιά, του βάζω λουρί, ανοίγω την πόρτα του σπιτιού, πλησιάζω το αυτοκίνητο και ανοίγω την πόρτα

6ο βήμα: Παίρνω τα κλειδιά, του βάζω λουρί, ανοίγω την πόρτα του σπιτιού, πλησιάζω το αυτοκίνητο, ανοίγω την πόρτα και ζητώ τον σκύλο να πηδήσει μέσα.

7ο βήμα:Όταν φτάσω σε αυτό το στάδιο, εντάσσω στην εκπαίδευση ένα παιχνίδι όπου ο σκύλος μπαίνει και βγαίνει στο αυτοκίνητο με αμοιβή που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο (λιχουδιά, παιχνίδι κτλ) με σκοπό να πηδά στο αυτοκίνητο με χαρά.

8ο βήμα:Αφού γίνουν όλα αυτά με επιτυχία στο επόμενο στάδιο, βάζουμε εμπρός το αυτοκίνητο ενώ ο σκύλος είναι μέσα στο αυτοκίνητο και τρώει την αγαπημένη του λιχουδιά.

9ο βήμα:Στο επόμενο στάδιο, πηγαίνουμε τον σκύλο μια μικρή βόλτα με το αυτοκίνητο στο τετράγωνο. Καλό θα ήταν να οδηγεί κάποιος άλλος για να μπορείτε κατά τη διάρκεια της διαδρομής να του δίνετε λιχουδιές.

Το παραπάνω είναι πολύ απλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε με έναν σκύλο που φοβάται τα αυτοκίνητα. Θυμηθείτε ο σκύλος να έχει κατοχυρώσει πλήρως το κάθε βήμα πριν προχωρήσετε στο επόμενο. Για να βεβαιωθείτε πως το έχει κατοχυρώσει, θα πρέπει να είναι απόλυτα ήρεμος, χαλαρός εώς και ενθουσιώδης σχετικά με τη διαδικασία.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε παιχνίδια αν αρέσουν στον σκύλο σας αρκεί αυτό να γίνεται σταδιακά χωρίς να δημιουργείται άγχος στον σκύλο.

Το κάθε βήμα θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά, χωρίς βιασύνη και χρησιμοποιώντας τις πιο λαχταριστές και αγαπημένες του λιχουδιές!

Καλή επιτυχία!

46 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Σκύλος & Τρένο

bottom of page