top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Μάθετε στο σκύλο σας να αγαπά τα παιδιά


Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να είναι καλός με τα παιδιά

Τώρα το καλοκαίρι είναι πιθανότερο ο σκύλος μας να έλθει σε επαφή με περισσότερο κόσμο και πολλά παιδάκια θα θέλουν να τον χαιρετίσουν. Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να μεγαλώσουμε έναν σκύλο που θα αγαπά τα παιδιά, πως να χειριστούμε τις συναντήσεις του σκύλου μας με άγνωστα παιδιά και τι να κάνουμε αν ο σκύλος μας είναι η προσωποποίηση του Ηρώδη!

1. Πως μαθαίνουμε σε ένα σκύλο να αγαπά τα παιδιά:

Είναι ευκολότερο να φτιάξουμε κάτι από την αρχή παρά να διορθώνουμε προβλήματα αργότερα. Αν λοιπόν θέλουμε ο σκύλος να αγαπά τα παιδιά θα πρέπει να φροντίσουμε για αυτό στην αρχική εκπαίδευση του ως κουτάβι. Αν έχετε ένα κουτάβι που βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης χαρακτήρα (κάτω των 12-14 εβδομάδων) πάρτε ένα σακουλάκι με λιχουδιές και πηγαίνετε τον σκύλο σας σε μέρη που υπάρχουν παιδάκια. Δώστε τις λιχουδιές στα παιδάκια και φροντίστε να περάσουν όμορφες στιγμές με τον σκύλο σας, δίνοντας του απαλά χάδια και αγκαλιές. Άλλες ημέρες μπορείτε να παίρνετε τον σκύλο σας έξω μια παιδική χαρά για να συνηθίζει τον θόρυβο και τις κινήσεις των παιδιών ώστε να τα θεωρεί ως κάτι φυσιολογικό.

2. Η κοινωνικοποίηση θα πρέπει να είναι μια χαλαρή και διασκεδαστική διαδικασία

Θυμηθείτε: Κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει πετάω το κουτάβι μου στα βαθιά και ελπίζω να ξέρει κολύμπι. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να φροντίζετε οι συναναστροφές να είναι ήρεμες και ευχάριστες. Μην αναγκάζετε το κουτάβι σας να εκτεθεί με τη βία σε ήχους και εικόνες που το τρομάζουν. Αν φοβάται τα παιδιά, βρείτε κάποια ήσυχα και ευγενικά παιδιά που θα κάτσουν ήσυχα δίπλα του και θα του δώσουν τον χρόνο να τα μυρίσει και να τα γνωρίσει με την ησυχία του και χωρίς πίεση. Γνωρίστε του τα παιδιά ένα ένα. Κάθε φορά που πλησιάζει το παιδί, επιβραβεύστε το, αλλά ποτέ μην το σπρώχνετε προς το παιδί.

3. Κι αν ο σκύλος μου ήδη αγαπά τα παιδιά;

Αν έχετε ένα σκύλο που αγαπά τα παιδιά, συγχαρητήρια είστε καταπληκτικός ιδιοκτήτης. Είτε μάθατε τον σκύλο σας να αγαπά τα παιδιά σε μικρή ηλικία είτε υιοθετήσατε έναν ενήλικα που ήδη αγαπά τα παιδιά, ανταμείβεστε καθημερινά από αυτό τον καλόκαρδο χαρούμενο σκύλο που λατρεύει τα παιδιά!

Υπάρχουν όμως μερικά πραγματάκια που μπορείτε ακόμη να κάνετε!

Ακόμη και ο φιλικότερος σκύλος μπορεί με τις ενθουσιώδεις κινήσεις του να τρομάξει ένα παιδί. Επίσης, ένα παιδί μπορεί να ντρέπεται έναν σκύλο ή να μην ξέρει πως να τον προσεγγίσει. Μάθετε στον σκύλο σας να χαιρετά ευγενικά και να παραμένει ήσυχος για να τον χαϊδέψουν. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να του μάθετε απλά κόλπα που θα ξετρελάνουν τα πιτσιρίκια.

4.Μάθετε στα παιδιά πως να φέρονται στον σκύλο με ασφαλή τρόπο

Μία πολύ καλή ιδέα είναι να έχετε μαζί σας λιχουδιές που θα δίνετε στα πιτσιρίκια για να κεράσουν τον σκύλο σας. Εκτός του ότι τα παιδιά λατρεύουν να ταΐζουν τους σκύλους, ο σκύλος με τη σειρά του θα συνδυάσει τα παιδιά με τις νόστιμες λιχουδιές! Πάντα να επιβλέπετε όταν ένα παιδί ταΐζει έναν σκύλο και να δείξετε στο παιδί να ταΐζει τον σκύλο τη λιχουδιά από την παλάμη του και ποτέ με τα δύο δάκτυλα.

Δεν είναι όλα τα παιδιά εξοικειωμένα με τα σκυλιά και ίσως χρειαστεί να παίξετε και τον ρόλο του εκπαιδευτή καθοδηγώντας τα παιδιά. Εξηγήστε τους πως δεν χτυπάμε το κεφαλάκι του σκύλου, δεν τραβάμε τρίχες και δεν προσπαθούμε να βγάλουμε το ματάκι του. Αν έχουν περικυκλώσει τον σκύλο σας πολλά ενθουσιασμένα παιδάκια εξηγήστε τους ευγενικά πως θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά και να χαϊδέψουν τον σκύλο ένα-'ένα με τη σειρά του. Αν ο σκύλος σας δείξει να δυσανασχετεί δώστε του χώρο και χρόνο εξηγώντας στα παιδάκια πως τώρα το σκυλάκι δεν μπορεί να κάτσει να το χαϊδέψεις κτλ. Αν ένα παιδάκι είναι βίαιο, απότομο ή έχει τη φαεινή ιδέα να γαβγίσει δυνατά στο αυτί του σκύλου δώστε του να καταλάβει πως η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και αν θέλει να χαϊδεύει το σκυλάκι θα πρέπει να είναι ευγενικός με το σκυλάκι! :)

5. Ηλικιωμένοι σκύλοι και παιδιά

Κάποια μέρα ακόμη και ο φιλικότερος προς τα παιδιά σκύλος θα θελήσει να συνταξιοδοτηθεί απο το babysitting. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, η όραση και η ακοή του χειροτερεύουν με αποτέλεσμα να τρομάζουν ευκολότερα. Ένας σκύλος που ήταν ανεκτικός σε χτυπήματα και ζουλήγματα παιδιών, μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά τώρα στα γεράματα αν ένα παιδάκι τον σπρώξει στο πονεμένο από τα αρθριτικά πόδι του. Προστατέψτε τον ηλικιωμένο σκύλο σας και τον εαυτό σας από δυσάρεστες καταστάσεις με το να περιορίσετε την επαφή του με μικρά παιδιά.

6.Κι αν ο σκύλος μου είναι ένας τετράποδος Ηρώδης;

Πέρα από τις νομικές συνέπειες, δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση για έναν ιδιοκτήτη από το να δει τον σκύλο του να τρομάζει ή να δαγκώνει ένα μικρό παιδάκι!

Για αυτό να είστε ειλικρινείς, παρατηρητικοί και προνοητικοί.

Αν ο σκύλος σας κρύβεται πίσω από τα πόδια σας, στη θέα ενός μικρού παιδιού, δεν θα χαρεί καθόλου να το γνωρίσει από κοντά!!!

Αν κάθεται με το στόμα σφιχτά κλειστό και τα κεφάλι χαμηλωμένο όταν το χαϊδεύει ένα παιδάκι σημαίνει πως δεν το απολαμβάνει καθόλου. Αν έχει γρυλίσει ή δαγκώσει στον αέρα όταν κάποιο παιδάκι το χάιδεψε θα πρέπει να γίνει στον σκύλο μια εκτίμηση από εκπαιδευτή.

Αν ο σκύλος σας δεν τα πάει καλά με τα παιδιά, προστατέψετε τον σκύλο σας, τον εαυτό σας και τα παιδιά από δυσάρεστες καταστάσεις. Μην δέχεστε να συναντήσει ή να χαιρετά ο σκύλος σας παιδιά. Αν κάποιο παιδί πλησιάσει απρόβλεπτα τον σκύλο σας, μπείτε ανάμεσα και κρατήστε τον σκύλο κοντά σας εμποδίζοντας την επαφή. Αν κάποιο παιδάκι πάει να τον χαϊδέψει πείτε όχι, τραβώντας μακρυά τον σκύλο. Καλύτερα να στεναχωρηθεί για λίγο το παιδάκι παρά να στεναχωρηθείτε όλοι από ένα δάγκωμα που θα μπορούσατε να είχατε αποτρέψει. Αν ο σκύλος σας έχει αποπειραθεί να δαγκώσει κάποιον στη βόλτα πχ. κάποιον που πήγε να το χαϊδέψει σκεφτείτε σοβαρά να του φοράτε φίμωτρο στη βόλτα (τουλάχιστον στα πολυσύχναστα μέρη).

Ένας φιλικός σκύλος που αγαπά τα παιδιά μπορεί να διδάξει τα παιδιά να μην φοβούνται τα σκυλιά και να τους φέρονται καλά. Και από όσο γνωρίζουμε, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να μην απολαμβάνει το θέαμα ενός παιδιού που παίζει με έναν σκύλο!

Πάντα με ασφάλεια, υπευθυνότητα και προσοχή!

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page