top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Pitbull, ο παρεξηγημένος !


Pitbul ο παρεξηγημένος, μύθοι και αλήθειες για τη φυλή σκύλων pit bull

To Pitbull κατά τους προηγούμενους αιώνες ήταν το σήμα κατατεθέν της Αμερικής. Ένας οικογενειακός σκύλος ιδανικός για παιδιά των οποίο αποκαλούσαν "nanny dog" δηλαδή σκύλο νταντά! Υπήρξε επίσης σκύλος σύμβολο για την Αμερική κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου όπου πρωταγωνίστησε σε αφίσες αλλά και μετέπειτα σε διαφημίσεις και ταινίες.

Mέχρι το 1970 δεν είχε ποτέ αναφερθεί περιστατικό δαγκώματος από pitbull ούτε οι σκύλοι αυτοί θεωρούνταν επιθετικοί καθώς ήταν το κατά κόρον οικογενειακό κατοικίδιο. Δηλαδή ο σκύλος αυτός είχε μια θέση και φήμη μέσα στην οικογένεια, τα μέσα και την κοινωνία σαν αυτή που κατέχει σήμερα το golden retriever και τα Λαμπραντόρ!

Και επειδή μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, ορίστε μια συλλογή που μιλά για το παρελθόν αυτών των σκύλων!

Τι μεσολάβησε όμως και οι σκύλοι αυτοί απέκτησαν τόσο κακή φήμη; Γιατί θεωρούνται τα "κακά παιδιά" του σκυλόκοσμου;

Η απάντηση είναι συμμορίες ναρκωτικών και κυνομαχίες. Από τη μία τα μέλη συμμοριών και οι έμποροι ναρκωτικών άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτόν τον σκύλο, ως φύλακα. Από την άλλη, την περίοδο εκείνη -δεκαετία του 80 -απέκτησαν μεγάλη φήμη οι κυνομαχίες που κι εκεί το pitbull λόγω της σωματικής του διάπλασης και του ταμπεραμέντου του ήταν ο ιδανικός μαχητής που "δεν ένοιωθε πόνο, δεν υποχωρούσε και πάλευε μέχρι την τελευταία του αναπνοή".

Έκτοτε από nanny dog & America's darling έγινε "killing machine on 4 legs " και υπήρξαν πολλά περιστατικά δαγκωμάτων, επιθέσεων και ότι άλλο συνεπάγεται η κακομεταχείριση ενός ζώου και η χρήση του ως μέσο για επιθετικότητα και παραβατικότητα.

Μερικοί μύθοι για τα pitbull

Μύθος 1: Όλα τα pitbul είναι κακά

Οι σκύλοι δεν έχουν συνείδηση. Δεν μπορούν να είναι "κακοί". Τα pitbull αντιδρούν στα ερεθίσματα του κόσμου που τα περιβάλλει βάση της εκπαίδευσης και των χαρακτηριστικών της φυλής τους. Δεν μπορείς να εκτρέφεις επί 200 χρόνια έναν σκύλο για να παλεύει με άλλους σκύλους και μετά να περιμένεις αυτά τα χαρακτηριστικά να εξαλειφθούν.

Μύθος 2: Όλα τα pitbull είναι καλά

Κανένας σκύλος δεν είναι καλός από τη φύση του, απλώς αντιδρούν όπως τους υποβάλουν τα ένστικτα και οι ιδιοκτήτες τους. Το να προσπαθήσουμε να πουλήσουμε τα πιτμπουλ στο κοινό ως "χνουδωτά λαγουδάκια" είναι άδικο για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των πιτμπουλ, για το ευρύτεορ κοινωνικό σύνολο και για τα ίδια τα πιτμπουλ.

Μύθος 3. Τα pitbull είναι επιθετικά με τους ανθρώπους.

Αφού τα pitbull έχουν εκτραφεί για να παλεύουν με άλλα σκυλιά σε ένα ρινγκ, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα επιτεθούν και στους ίδιους όταν μπουν στη μέση να τα σταματήσουν. Φανταστείτε έναν σκύλο, πολύ άγριο και επιθετικό από την πάλη που όμως είναι ικανός να σταματήσει όταν ο άνθρωπος τους μπει στο ρινγκ για να το πάρει. Όταν ένας σκύλος επιτίθεται σε έναν άνθρωπο, συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως για παράδειγμα προστασία του φαγητού. Κάθε σκύλος μπορεί να δαγκώσει αν ενοχληθεί κατά τη διάρκεια τους φαγητού.

Μύθος 4. Τα pitbull μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απότι άλλα σκυλιά

Μπορεί να στεναχωρηθούμε όσοι αγαπάμε τα pitbull αλλά αυτό είναι δυστυχώς αλήθεια. Μύθοι του τύπου "κλειδώνουν τα σαγόνια του" έχουν από καιρό καταρριφθεί αλλά το ταμπεραμέντο ενός pitbull τον καθιστά από τη φύση του σαρωτικό. Σκεφτείτε έναν συνδυασμό από: πείσμα (συνήθως πολεμούσαν μέχρι θανάτου στα ρινγκ), ζήλος, κυνηγετικό ένστικτο, ένα συμπαγές, δυνατό και μυώδες σώμα (τα Πιτ μπορούν να τραβήξουν έως και 3.2 τόνους) και αιώνες ενστίκτου πάλης. Από την άλλη όμως, τα πιτμπουλ αν εκπαιδευτούν σωστά, είναι πιο υπάκουα και ικανά να ακολουθούν οδηγίες απ ότι άλλα σκυλιά.

Μύθος 5. Ένα επιθετικό pit bull δεν μπορεί να επανέλθει.

Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί από την υπόθεση Michael Vick όπου 50 pit bulls διασώθηκαν από ένα ρινγκ για κυνομαχίες. Από αυτά, τα 49, αποκαταστάθηκαν. Πολλά από αυτά πήγαν σε καταφύγια και τα περισσότερα υιοθετήθηκαν από οικογένειες. Τα τεστ για την ικανότητα αυτών των σκύλων να συνυπάρξουν μέσα στην κοινωνία ήταν εξαντλητικά και 100% επιτυχή.

Μύθος 6. Ο καθένας μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης pitbull

Τα pit bull είναι διαφορετικά από τα άλλα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά της φυλής πριν αγοράσουν ή υιοθετήσουν ένα. Ένας ιδιοκτήτης που όλη τη ζωή του είχε σκύλο τεριέ, σίγουρα θα εκπλαγεί εκτός κι αν έχει κάνει τη μελέτη της σχετικά με τη φυλή και τις ανάγκες της

Τα πιτμπουλ χρειάζονται πρόγραμμα και αυστηρή δομή, ένα συγκεκριμένο και εμφανή άνθρωπο "alpha"(έναν άνθρωπο δυναμικό που θα θεωρεί αφεντικό του), εκπαίδευση, άσκηση και πολύ προσοχή. Ο ιδιοκτήτης χρειάζεται να διαθέτει συνέπεια, χρόνο, ενέργεια και ίσως λίγους μύες (μυική δύναμη).

Μύθος 7. Τα πιτμπουλ πάντα θα είναι επιθετικά με άλλα σκυλιά.

Μερικά πιτ μπουλ είναι τόσο επιθετικά με άλλα σκυλιά που θα πρέπει να είναι τα μόνα σκυλιά στο σπίτι. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σε πάρκα όπου κυκλοφορούν σκύλοι χωρίς λουρί. Κάθε πιτ μπουλ είναι πιθανό να μπλέξει σε σκυλοκαβγά. Αν είστε ιδιοκτήτης πιτμπουλ μάθετε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος του και τα σημάδια που δείχνουν ότι ετοιμάζεται για μάχη. Αυτό θα σας βοηθήσετε να προλάβετε πολλά ατυχήματα.

Μύθος 8. Τα πιτμπουλ είναι φτιαγμένα για να αγαπούν όχι για να παλεύουν.

Το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα για να πολεμούν δεν αποκλείει το ότι είναι φτιαγμένα και για να αγαπούν. Μάλιστα είναι αποδεδειγμένο ότι δίνουν τα περισσότερα φιλιά από κάθε άλλη φυλή. Αγαπούν τους ανθρώπους και το να περνούν χρόνο μαζί τους. Διψούν για την προσοχή σας. Αυτοί οι σκύλοι είναι προς εμάς γεμάτοι αγάπη και φιλικότητα. Και είναι μοναδικοί στο να κάνουν τους κλόουν!

Μύθος 9. Τα pitbull έχουν κακή συμπεριφορά

Κάθε σκύλος που έχει τόσο πολύ ενέργεια και κίνητρο στο DNA του θα προκαλέσει προβλήματα αν δεν του παρέχεται η κατάλληλη προσοχή και άσκηση. Τα πιτμπουλ βάζουν όλη τους την ενέργεια στην καταστροφή (καναπέδες, μαξιλάρια, 200 ευρώ παπούτσια), αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να τα βοηθήσουμε να διοχετεύσουν αυτή την ενέργεια αλλού. Τα πιτ μπουλ ανήκουν στις υψηλής ικανότητας για εκπαίδευση φυλές αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε εκπαίδευση! Η ευφυΐα τους, η ικανότητα να κάνουν focus, o ζήλος, η αφοσίωση και η επιθυμία να ικανοποιούν τους άλλους τα καθιστά μια από τις πιο εκπαιδεύσιμες φυλές.

Κλείνοντας, θα θέλαμε με κάθε επιφύλαξη να αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους :)

217 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page