top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Οι συχνότερες εμμονές των σκύλων


Εμμονές στον σκύλο και πως τις αντιμετωπίζουμε

Πολλές φορές οι σκύλοι παρουσιάζουν εμμονικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με το ModernDog φυλές με υψηλή νοημοσύνη ή υψηλά επίπεδα ενέργειας έχουν την τάση να αναπτύσσουν τέτοιες συμπεριφορές. To πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε μια εμμονή σε αρχικό στάδιο προκειμένου να την αντιμετωπίζουμε ευκολότερα. Ένας σκύλος είναι φυσιολογικό να έχει προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή να τρελαίνεται για τα μπαλάκια. Που ξεκινά όμως η εμμονή; Όταν η συμπεριφορά αυτή ή η ενασχόληση με το αντικείμενο τον αποκόπτει από τον εξωτερικό κόσμο, αδυνατεί να τη σταματήσει οικιοθελώς ή να υπακούσει εντολές. Παρατηρείται επίσης μια αλλαγή συμπεριφοράς που φαίνεται και στη γλώσσα του σώματος του.

Οι πιο κοινές αλλά και επικίνδυνες εμμονές που παρουσιάζονται σε σκύλους είναι:

1. Περιστροφή ή κυνήγημα ουράς

Σκύλος και εμμονές 1.Κυνήγημα ουράς ή περιστροφή γύρω από τον εαυτό του

O σκύλος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του ή κυνηγά την ουρά του. Είναι αρκετά δύσκολο να τον ξεκολλήσουμε ή αποσπάσουμε από αυτή την δραστηριότητα.

2. Συνεχές γάβγισμα

σκύλος που γαβγίζει συνέχεια χωρίς λόγο

O σκύλος γαβγίζει χωρίς εμφανή λόγο για μεγάλη διάρκεια ή δυσκολεύεται να σταματήσει να γαβγίζει ακόμη κι όταν υπάρχει λόγος.

3. Εμμονή με παιχνίδια

σκύλος εμμονή με μπαλάκι του τένις

Πχ. μπαλάκι του τένις

Ο σκύλος που έχει εμμονή μ κάποιο παιχνίδι συχνά το μασάει, το πετάει ή το παραφυλά και παρουσιάζει έντονη ανησυχία παρουσία του παιχνιδιού σε σημείο να μην μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή από αυτό.

4. Βηματισμός με μοτίβο

σκύλος που περπατά με βηματισμό

Ένας αγχωμένος σκύλος συχνά αναπτύσσει ένα μοτίβο βηματισμού που επαναλαμβάνει ξανά και ξανά.

5. Γλείψιμο ή δάγκωμα στον αέρα, γλείψιμο επιφανειών

Σκύλος γλύφει ή δαγκώνει στον αέρα

Ο σκύλος γλύφει στον αέρα ή σε συγκεκριμένη επιφάνεια (πχ. πάτωμα).

Ο σκύλος δαγκώνει στον αέρα σαν να κυνηγά αόρατα έντομα.

6. PICA (Τρώει μη βρώσιμα αντικείμενα)

Σκύλος pica τρώει μη βρώσιμα αντικείμενα

O σκύλος βρίσκει και τρώει αντικείμενα που δεν τρώγονται.

7. Κυνηγάει τις σκιές ή το φως

σκύλος που κυνηγά τη σκία του

Σύμφωνα με το ModernDog οι φυλές με υψηλό δείκτη νοημοσύνης αντιλαμβάνονται καλύτερα τις εναλλαγές φωτός κι έτσι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν αυτή την εμμονή.

8. Έχει εμμονή με κάποιο μέλος του σώματος

Σκύλος ψυχαναγκαστική συμπεριφορά

Το πόδι του, η ουρά του, το αυτί του..

Ο σκύλος μπορεί να ξύνει, να δαγκώνει ή να γλύφει κάποιο συγκεκριμένο μέλος του σώματος του εμμονικά.

Τι προκαλεί την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά;

Οι συμπεριφορές αυτές είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένου άγχους ή δυσφορίας και όπως πολλοί ερευνητές επισημαίνουν είναι πιο συχνές σε φυλές με υψηλά επίπεδα νοημοσύνης ή ενέργειας.

Οι ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές οφείλονται συχνά στις εξής αιτίες

1.Σαν επακόλουθο φυσικού τραυματισμού

Για παράδειγμα ένας σκύλος που έχασε την ουρά του σε ένα ατύχημα παρουσιάζει μια εμμονική κυκλική κίνηση προς την ουρά του. Η κίνηση που έκανε κατά τη διάρκεια του τραυματισμού να γλύψει την πληγή και να σταματήσει το αίμα αργότερα εξελίχθηκε σε μια εμμονική συμπεριφορά.

2. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Σκύλοι που δεν εξασκούνται αρκετά, δεν έρχονται σε συχνή επαφή με ανθρώπους ή δεν τους φέρονται κατάλληλα συχνά αναπτύσσουν τέτοιες συμπεριφορές.

3.Νευροφυσιολογικοί παράγοντες ή μεγάλη ηλικία

Ανωμαλίες στον εγκέφαλο ή εκφυλισμός λόγω ηλικίας μπορεί να είναι η αιτία για την εμφάνιση ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ δυσκολότερο να διορθωθεί η συμπεριφορά αυτή.

Πως να τα βοηθήσετε

  • Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο

  • Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή

  • Κρατήστε τα σε κίνηση

  • Προστατέψτε τα από στρεσογόνους παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, να μην ρίχνετε ευθύνες στον εαυτό σας, αγαπήστε το ζωάκι σας για αυτό που είναι και προσπαθήστε να του δώσετε χρόνο, αγάπη και την κατάλληλη εκπαίδευση για να μάθει να διαχειρίζεται το πρόβλημα του. Σκοπός δεν είναι να του πάρουμε βίαια το μπαλάκι ή να μην ξαναπαίξει ποτέ με το μπαλάκι του. Στόχος είναι να παίζει με το μπαλάκι του αλλά όταν του πούμε να το αφήσει να είναι σε θέση να το κάνει χωρίς να δυσκολευτεί ή να υποφέρει. Αυτό είναι η ουσία της θεραπείας

Στην περίπτωση όμως που η καταναγκαστική συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για την υγεία του ή δεν εξυπηρετεί κάπου (όπως το να κυνηγά την ουρά του) στόχος είναι να σταματήσει τελείως αυτή τη συμπεριφορά χωρίς να υποφέρει. Δηλαδή να κατανοήσουμς και να θεραπεύσουμε την αιτία και όχι το αποτέλεσμα.

Προτείνουμε:

Πηγές:

619 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page