top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Όλη η νομοθεσία για να ταξιδέψει ο σκύλος σας στο εξωτερικό


ταξίδι με σκύλο με αεροπλάνο νομοθεσία

Ένας σύντομος οδηγός με τη νομοθεσία που διέπει τις μετακινήσεις κατοικίδιου σκύλου / γάτας από Ελλάδα προς εξωτερικό. Τι ισχύει για μετακίνηση σκύλου προς χώρες της ΕΕ, προς Αγγλία, Φινλανδία, Ιρλανδία και άλλες ιδιαιτερότητες που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Για τη μετακίνηση ενός ζώου συντροφιάς από Ελλάδα σε χώρα του εξωτερικού ισχύουν γενικά τα εξής:

 

Από Ελλάδα προς κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

>> Σκύλος / γάτα μεγαλύτερο από 12 εβδομάδες:

( 12 εβδομάδες είναι η ηλικία που γίνεται ο εμβολιασμός κατά της λύσσας )

  1. Το ζώο πρέπει να έχει τσιπάκι ή δερματοστιξία

  2. Να έχει το διαβατήριο για κράτη μέλη της ΕΕ (σας το βγάζει ο κτηνίατρος μαζί με την πιστοποίηση για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό)

  3. Να μην είναι πάνω από πέντε ζώα τη φορά *

  4. Να μην πηγαίνουν για πώληση ή μεταβίβαση κυριότητας

  5. Να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο

*Εξαίρεση:

Μπορούν να μεταφερθούν πάνω από πέντε ζώα αν ισχύον ταυτόχρονα τα εξής:

i) Η μετακίνηση των σκύλων /γατών να γίνεται για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, εκθέσεις ή ή αθλητικές εκδηλώσεις ή για την εκπαίδευση τους για συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις

και ii) ο ιδιοκτήτης ή το εξουσιοδοτημένο άτομο αποδεικνύουν γραπτά τη συμμετοχή των ζώων σε τέτοιες εκδηλώσεις ή την εγγραφή τους σε φορέα που διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις.

και

iii) Τα ζώα να είναι μεγαλύτερα από έξι μήνες.

! Προσοχή:

Αν ο σκύλος/γάτα είναι μεταξύ 12-16 εβδομάδων και έχει κάνει το εμβόλιο υπάρχει ένα διάστημα βάση κανονισμού ΕΕ που πρέπει να περάσει για να ισχύει η ανοσία. Το διάστημα αυτό ποικίλει ανάλογα την χώρα, την άδεια κυκλοφορίας του παρασκευάσματος κ.ο.κ. Ρωτήστε τον κτηνιάτρο σας και δείτε παρακάτω τι ισχύει αν ο σκύλος δεν είναι ή δεν θεωρείται εμβολιασμένος (βάση νόμου)

>> Σκύλος / γάτα 0-12 εβδομάδων ή 12-16 εβδομάδων

Συγκεκριμένα για σκύλο/γάτα

α) 0-12 εβδομάδων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας

ή

β)12-16 εβδομάδων που έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν πληρούν ακόμη τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό της ΕΕ 576/2013

(αν δηλαδή δεν έχει παρέλθει το διάστημα για να ισχύει η ανοσία - όπως ορίζεται από τον παρασκευαστή και την άδεια του εμβολίου στην χώρα που έγινε- Για αυτό είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας, ειδικά αν το σκυλί είναι μεταξύ 12-16 εβδομάδων)

Απαιτείται άδεια του κράτους προορισμού.

Για να χορηγήσει το κράτος μέλος της ΕΕ άδεια για μετακίνηση ζώου

- 0-12 εβδομάδων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή 12-16 εβδομάδων που αν και εμβολιάστηκαν δεν έχουν αποκτήσει ανοσία βάση Κανονισμού ΕΕ-

πρέπει:

1. Ο ιδιοκτήτης να δηλώσει γραπτά ότι τα ζώα από τότε που γεννήθηκαν ως και το χρόνο της μη εμπορικής μετακίνησης τους δεν έχουν έρθει σε επαφή με άγρια ζώα που ανήκουν σε έιδη ευπαθή στη λύσσα.

ή

2. Τα ζώα να συνοδεύονται από τη μητέρα τους (τη σκυλίτσα-γατούλα) και από το έγγραφο αναγνώρισης της μητέρας τους να προκύπτει ότι αυτή έχει κάνει το αντιλυσσικό εμβόλιο όπως αυτό καθορίζεται από τον Κανονισμό ΕΕ 576/2013.

! Προσοχή:

Αν έχετε σκύλο 12-16 εβδομάδων ή 0-12 εβδομάδων, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ενδέχεται να έχουν απαγορεύσει την είσοδο τους στην επικράτεια τους. Θα πρέπει έγκαιρα να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές του κράτους προορισμού (Συνήθως είναι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης -agriculture ministry)

 

Από Ελλάδα προς Αγγλία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Μάλτα ή Νορβηγία:

Ισχύουν όλα τα παραπάνω (για κράτη μέλη της ΕΕ)

και επιπλέον:

- Θα πρέπει τα ζώα που πρόκειται να εισέλθουν στην επικράτεια αυτών των χωρών να υποβληθούν σε αγωγή για Echinocoψcus Multilocularis (εντερικό παράσιτο) 24 με 120 ώρες πριν από την προγραμματισμένη είσοδο στη χώρα. Η αγωγή γίνεται από κτηνίατρο και πιστοποιείται στο αντίστοιχο πεδίο του διαβατηρίου.

 

Από Ελλάδα προς τρίτες Χώρες (εκτός ΕΕ)

Οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς προς τρίτες χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόκεινται στις εθνικές διατάξεις κάθε χώρας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε έγκαιρα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας προορισμού σας ή και με την πρεσβεία τους στην Ελλάδα.

Προσοχή:

Το εμβόλιο λύσσας είναι πάντα απαραίτητο για έξοδο προς τρίτες χώρες.

 

Πηγή & Περισσότερες πληροφορίες:

Σχετικό Άρθρο:

7.495 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Σκύλος & Τρένο

bottom of page