top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Κλαψουρίζει ο σκύλος σας; Δείτε τον λόγο


Κλαψουρίζει ο σκύλος σας; Δείτε τον λόγο

Αν είχατε ή έχετε σκύλο σίγουρα κάποια φορά θα τον έχετε ακούσει να κλαψουρίζει. To κλαψούρισμα είναι μια ακόμη μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι σκύλοι σε ειδικές περιπτώσεις όπως έντονος ενθουσιασμός ή έκτακτη ανάγκη του σκύλου.

Οι σκύλοι κλαψουρίζουν για να μας γνωστοποιήσουν τη φυσική ή συναισθηματική τους κατάσταση.

Αν ένας σκύλος κλαψουρίζει οι λόγοι είναι 3:

1, Φυσική ανάγκη

Αν ο σκύλος αρχίσει ξαφνικά να κλαψουρίζει χωρίς κανένα λόγο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι αν ο σκύλος νοιώθει πόνο ή φυσική δυσκολία (πχ πάτησε πινέζα, σφήνωσε κάπου, του πάτησαν το πόδι κτλ). Μία άλλη πιθανότητα είναι ο σκύλος να θέλει να κάνει την ανάγκη του και να σας ζητά να τον βγάλετε έξω.

2. Συμπεριφορές

Σε μία αγέλη, το κλαψούρισμα είναι σημάδι παράδοσης και υποταγής, αν λοιπόν ο σκύλος σας πέσει στα πόδια σας δείχνοντας σας την κοιλιά του και κλαψουρίζοντας, τότε σας ζητά συγνώμη. Δώστε του μια ήρεμη επιβράβευση και απομακρυνθείτε λίγο πιο πέρα για να του δείξετε πως δέχεστε την συγνώμη του.

Άλλες φορές, ο σκύλος σας μπορεί να σας χαιρετίσει κλαψουρίζοντας, αυτό σημαίνει πως είναι πολύ ενθουσιασμένος που σας βλέπει. Συνήθως συνοδεύεται από το σκύλο να στριφογυρνά και να πηδάει από εδώ κι από κει. Αυτή είναι η στιγμή που μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα "δεν σου μιλάω, δεν σε κοιτάω, δεν σε αγγίζω" αν πρώτα δεν ηρεμήσεις και κάτσεις σε ένα σημείο.

Και τέλος, ο σκύλος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κλαψούρισμα για να σας δείξει ότι θέλει κάτι απεγνωσμένα - ειδικά αν με αυτή τη συμπεριφορά είχε καταφέρει στο παρελθόν να πάρει αυτό που θέλει.

Είναι καλύτερα να περιμένετε ο σκύλος να ηρεμήσει και να σταματήσει να κλαψουρίζει και μετά να του δώσετε αυτό που θέλει ούτως ώστε να μην ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά.

3. Συναισθηματική κατάσταση

Τέλος, οι σκύλοι μπορεί να κλαψουρίζουν για να μας γνωστοποιήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση. Μπορεί να κλαψουρίζει επειδή είναι ενθουσιασμένος, αγχωμένος, συγχυσμένος ή φοβισμένος.

Στον ενθουσιασμό, ο σκύλος πηδά, κάνει κύκλους, και είναι υπερδραστήριος.

Στο άγχος, ο σκύλος έχει περίεργη στάση του σώματος με αυτιά και κεφάλι κάτω και κοιτά τριγύρω ανήσυχος.

Ένας συγχυσμένος σκύλος, μπορεί καθώς κλαψουρίζει να παρουσιάσει εμμονές όπως να σκάβει το πάτωμα ή να προσπαθεί να φτάσει κατω από τον καναπέ.

Ένας φοβισμένος σκύλος κλαψουρίζει και ταυτόχρονα δείχνει υποταγή με τη στάση του σώματος του ενώ υπάρχει η περίπτωση να τρέμει ή να κρύβεται και να τρέχει μακρυά από ανθρώπους.

Το κλαψούρισμα δεν είναι η αγαπημένη μέθοδος επικοινωνίας για τους σκύλους, αλλά επειδή βλέπουν εμάς τους ανθρώπους να μιλάμε συνέχεια, είναι πολύ φυσικό ένας σκύλος να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και να αρχίσει να παράγει ήχους με τη μορφή κλαψουρίσματος.

Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά όταν ένας σκύλος κλαψουρίζει, αλλά αν δεν ανταποκριθούμε στον λόγο που κλαψουρίζει, το κλαψούρισμα μπορεί να εδραιωθεί ως μια μη επιθυμητή συμπεριφορά.

Όπως και με όλα τα άλλα, το κλειδί είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μεταβεί από το κλαψούρισμα σε μία ήρεμη κατάσταση, πριν του δώσετε αυτό που ζητάει (αν του το δώσετε). Όπως και με τα παιδιά, επειδή ένας σκύλος ζητάει κάτι, δεν σημαίνει πως θα το πάρει κιόλας. Η απόφαση είναι δική σας.

Πηγή:

https://www.cesarsway.com/dog-behavior/innocuous-behaviors/why-is-my-dog-whining

179 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page