top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Φροντίδα για τα αυτιά του σκύλου


αυτιά σκύλου φροντίδα υγιεινή

Τα αυτιά του σκύλου είναι τόσο ευαίσθητα και επιρρεπή που θα πρέπει να τα τσεκάρετε πάντοτε για το υπόλοιπο της ζωής του. Ωστόσο η πρόληψη και η υγιεινή των αυτιών του σκύλου είναι αρκετά εύκολη και σύντομη αρκεί να γίνεται ως ρουτίνα.

Ανατομία του αυτιού

Το εσωτερικό των αυτιών των σκύλων έχει ένα σχηματισμό που επιτρέπει σε παράσιτα, βακτήρια και μύκητες να κάνουν κατασκήνωση εκεί μέσα! Είναι επίσης πολύ εύκολο να προκληθούν μολύνσεις από ξένα σώματα. Οι σκύλοι με αλλεργίες και αυτοί με φουντωτά /μεγάλα αυτιά (πχ κοκερ σπανιελ, μπασέτ χάουντ και πουντλς) είναι πιο επιρρεπή σε παθήσεις των αυτιών.

Ρουτίνα Φροντίδας

Η συνηθισμένη περιποίηση και υγιεινή του σκύλου σας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τακτικό έλεγχο στα αυτιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για φυλές σκύλων που παράγουν πολύ κερί ή έχουν πολλές τρίχες στο εσωτερικό του αυτιού. Αν το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου είναι βρώμικο καθαρίστε με βαμβάκι βουτηγμένο σε λίγο διάλυμα ειδικό για αυτιά το οποίο σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος σας. Το εσωτερικό του αυτιού είναι πολύ ευαίσθητο οπότε είναι καλύτερα να ορίσει ο κτηνίατρος τη μέθοδο περιποίησης και καθαρισμού του.

Μην το παρακάνετε με τον καθαρισμό, δεν χρειάζεται να είναι πολύ συχνά και ποτέ μην πηγαίνετε πολύ βαθιά στο αυτί του σκύλου. Αν ο σκύλος έχει τρίχες στο εσωτερικό ίσως θα μπορούσατε εσείς ή ο γκρούμερ σας να τις ψαλιδίζετε κάθε δύο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους. Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας αν αυτό είναι κάτι απαραίτητο για τον σκύλο σας.

Βρεγμένα αυτιά;

Αν δεν είστε προσεκτικοί και μένει υγρασία στο πίσω μέρος του αυτιού του σκύλου μετά το μπάνιο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Για να το προλάβετε, τοποθετήστε βαμβάκι στα αυτιά του σκύλου πριν το μπάνιο του και φροντίστε να στεγνώσετε τα αυτιά του τελειώς μέσα και έξω μετά το μπάνιο.

Αν ο σκύλος σας είναι από τη φύση του επιρρεπής σε μολύνσεις των αυτιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά κολλύρια για τα αυτιά που τα βοηθούν να στεγνώσουν απομακρύνοντας κάθε ίχνος νερού.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

  • Κοκκίνισμα

  • Πρήξιμο

  • Μόλυνση

  • Οίδημα

  • Δημιουργία κρούστας

  • Απώλεια τριχώματος κοντά στο αυτί

  • Άσχημη μυρωδιά

  • Ξύσιμο

189 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page