top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Επιθετικότητα σκύλου την ώρα του φαγητού.


Σκύλος που γίνεται επιθετικός και γρυλίζει την ώρα του φαγητού

Όταν ένας σκύλος γίνεται επιθετικός για να προστατεύσει το φαγητό αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να δαγκώσει άλλους σκύλους και ανθρώπους μέσα στο σπίτι και με το χρόνο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες συμπεριφορές με τον σκύλο να γίνεται κτητικός και επιθετικός για πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι.

Τι είναι η επιθετικότητα την ώρα του φαγητού (food aggression)

Η επιθετικότητα την ώρα του φαγητού είναι μια μορφή άμυνας όπου ο σκύλος γίνεται πολύ προστατευτικός και κτητικός απέναντι στο φαγητό του. Η επιθετικότητα αυτή μπορεί να απευθύνεται σε άλλα ζώα, ανθρώπους ή και τα δύο. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να επεκταθεί και στις λιχουδιές.

Υπάρχουν τρία στάδια επιθετικότητας σχετιζόμενης με το φαγητό:

1. Ήπια επιθετικότητα:

Ο σκύλος γρυλίζει και ίσως σας δείξει τα δόντια του.

2.Μέση επιθετικότητα:

Γαβγίζει, δαγκώνει και επιτίθεται στον αέρα (σας αγριεύει)

3. Σοβαρή επιθετικότητα Δαγκώνει

Ωστόσο αν ένας σκύλος είναι επιθετικός την ώρα του φαγητού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει να κάνει με την επίδειξη κυριότητας. Σε μία φυλή σκύλων, τα άλφα αρσενικά πάντα τρώνε πρώτα μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι και μετά οι υπόλοιποι σκύλοι τρώνε ότι άφησαν με τη σειρά ιεραρχίας τους στη φυλή.

Για έναν σκύλο άλφα-αρσενικό η συμπεριφορά αυτή έχει να κάνει με την επίδειξη της κυριαρχίας του αλλά για σκύλους με χαμηλότερη ιεραρχική θέση στη φυλή αυτή η συμπεριφορά δείχνει άγχος ή φόβο. Σκεφτείτε πως σε μια φυλή άγριων σκύλων, ο σκύλος δεν γνώριζε πότε θα έχει την ευκαιρία να ξανατραφεί έτσι από ένστικτο αρπάζει και προστατεύει ότι φαγητό βρει μπροστά τους και το φυλάει από ότι το πλησιάσει.

Πως να αναγνωρίσετε την επιθετικότητα την ώρα του φαγητού:

Ο σκύλος είναι σφιχτός, σε εγρήγορση και με το κεφάλι κάτω ενώ η γλώσσα του σώματος του μας δείχνει ότι προστατεύει το μπολ.

Ένα άλλο σημάδι είναι πως μπορείτε να δείτε το λευκό των ματιών του σκύλου, τα αυτιά του είναι τραβηγμένα πίσω, η ουρά χαμηλωμένη και το τρίχωμα τους να έχει ανασηκωθεί.

Ο σκύλος μπορεί να δείξει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια.

Και τέλος αλάνθαστο σημάδι είναι οι συμπεριφορές επιθετικότητας:

γρύλισμα, δείξιμο των δοντιών, γάβγισμα, δάγκωμα

Τι μπορείτε να κάνετε:

Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μια ανασκόπηση της όλης συμπεριφοράς του σκύλου σας. Δείχνει επιθετικότητα μόνο την ώρα του φαγητού ή εμφανίζει τέτοια κτητική συμπεριφορά και αλλού πχ. παιχνίδια, μέρη που ξαπλώνει ή ακόμη και ανθρώπους του σπιτιού;

Αν η συμπεριφορά δεν περιορίζεται μόνο στην ώρα του φαγητού τότε ο σκύλος σας δείχνει μια γενικευμένη συμπεριφορά φύλαξης - κτητικότητας.

Επίσης κάντε μια εκτίμηση του σκύλο σας, είναι από τη φύση του κτητικός;

Αν ναι, τότε θα πρέπει να του δείξετε με έναν ήρεμο και σίγουρο τρόπο ότι εσείς είστε ο αρχηγός της φυλής.

Αν όμως ο σκύλος σας είναι συνεσταλμένος και τρομαγμένος θα χρειαστεί απλά να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του και να του δείξετε ότι το φαγητό του είναι ασφαλές όταν υπάρχουν τριγύρω άλλοι άνθρωποι ή ζώα.

Τέλος αξιολογήστε αν η επιθετικότητα του είναι ήπια, μέση ή σοβαρή.

ν η επιθετικότητα είναι σοβαρή έχει έρθει η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή για να σας βοηθήσετε να αλλάξει τουλάχιστον σε επιθετικότητα μέσου βαθμού. Όταν το καταφέρετε αυτό, θα είστε έτοιμοι να αλλάξετε τη συμπεριφορά του ακολουθώντας τις παρακάτω τεχνικές.

Να είστε συνεπείς

Αν η πηγή της επιθετικότητας του σκύλου σας είναι το άγχος ή ο φόβος για την αβεβαιότητα του επόμενου γεύματος τότε φροντίστε να τον ταΐζετε τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα ακολουθώντας πιστά το ωράριο. Οι σκύλοι έχουν ένα πολύ καλό εσωτερικό ρολόι που καταγράφει μοτίβα, έτσι πολύ γρήγορα είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα πάνε βόλτα ή πότε θα επιστρέψουν σπίτι οι ιδιοκτήτες τους. Το γεύμα τους θα πρέπει να είναι το ίδιο. Φροντίστε να είστε ακριβείς ώστε να το καταγράψουν σαν ρουτίνα και να νοιώθουν περισσότερη σιγουριά!

Πρέπει να δουλέψεις για να φας! Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, πριν καν ξεκινήσετε να το ετοιμάζετε βάλτε τον σκύλο να κάτσει ή να ξαπλώσει σε ένα σημείο και να μείνει εκεί, κατά προτίμηση σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που θα φάει την τροφή του. Εκπαιδεύστε τον να σας περιμένει στο σημείο του ακόμη και όταν ακουμπήσετε το μπολ κάτω. Μείνετε κοντά του και δώστε του εντολή να σηκωθεί από τη θέση του για να αρχίσει να τρώει. Όταν αρχίσει να τρώει μπορείτε να απομακρυνθείτε. Πάντα να ταΐζετε τον σκύλο σας μετά τη βόλτα. Αυτό του ενισχύει το κυνηγετικό του ένστικτό αφού επιστρέφοντας στο σπίτι νοιώθει πως κέρδισε το φαγητό του μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι! Επίσης, το να ασκείται ένας σκύλος μετά το φαγητό είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή του,όπως η συστροφή και η διάταση στομάχου.

Οι αρχηγοί της αγέλης τρώνε πρώτοι Θυμηθείτε όταν μια άγρια αγέλη κυνηγούσε με επιτυχία, τα άλφα σκυλιά έτρωγαν πρώτα, πριν από όλους, και αυτό θα πρέπει να γίνεται και σε σπίτια (αγέλες) με ανθρώπους σκύλους αφού οι οικόσιτοι σκύλοι μας βλέπουν σαν μέλη της αγέλης τους. Ποτέ μην ταΐζετε τον σκύλο σας πριν φάει ή κατά τη διάρκεια που τρώει η οικογένεια. Πρώτα τρώνε οι άνθρωποι, και μετά αφού τελειώσουν, τρώνε και οι σκύλοι. Αυτό θα ενισχύσει την εικόνα των ανθρώπων ως αρχηγών της αγέλης.

Κερδίστε το μπολ Αν ενδίδετε στα γρυλίσματα του και απομακρύνεστε από το μπολ του τότε ενισχύετε την επιθετικότητα του αφού ο σκύλος επιτυγχάνει αυτό που θέλει! Κάθε φορά που ο σκύλος σας φοβερίζει και εσείς απομακρύνεστε ο σκύλος κερδίζει. Η ανταμοιβή του για αυτή του τη συμπεριφορά είναι το φαγητό του και αυτό ενισχύει αυτή την συμπεριφορά.

Ωστόσο μην επιχειρήσετε να είστε επιθετικοί απέναντί του διεκδικώντας με βία το μπολ του - ειδικά σε μέτριου και σοβαρού βαθμού επιθετικότητα - γιατί έτσι ίσως καταλήξετε με δαγκωματιές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε στον σκύλο να καταλάβει πως θα κερδίσει το φαγητό του αν σας αφήνει να είστε δίπλα του την ώρα που τρώει.

Μερικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το επιτύχετε αυτό:

-Τάισμα από το χέρι σας: Ξεκινήστε το τάισμα με το να δίνετε τροφή στον σκύλο από το χέρι σας και στη συνέχεια τοποθετήστε την τροφή στο μπολ με τα χέρια σας ώστε να έχει τη μυρωδιά σας. Ο στόχος είναι να μάθει ο σκύλος να τρώει με τα χέρια σας τριγύρω του και κοντά στο πρόσωπο του και το μπολ του χωρίς να εμφανίζει καμία επιθετική συμπεριφορά απέναντι σας αν βάλετε τα χέρια σας μέσα ή κοντά στο μπολ ενώ αυτός τρώει. -Λιχουδιές: Ενώ ο σκύλος σας τρώει, πλησιάστε τον και ρίχτε του μια λιχουδιά στο μπολ του. Έτσι ο σκύλος θα μάθει πως όταν οι άλλοι πλησιάζουν το μπολ του είναι κάτι το θετικό και όχι μια απειλή! Μπορείτε επίσης να του τοποθετείτε λιχουδιές στο μπολ και όταν δεν τρώει έτσι θα συνδέσει στο μυαλό του πως όταν κάποιος πλησιάζει το μπολ του είναι καλό πράγμα! -Προκλήσεις: Ενώ ο σκύλο σας τρώει το κανονικό του φαγητό, προσεγγίστε τον με κάτι νοστιμότερο όπως κρέας ή κάποια λιχουδιά που προτιμά. Ο στόχος είναι να κάνετε τον σκύλο σας να σταματήσει το φαγητό του και να πάρει τη νοστιμιά που εσείς του προσφέρετε. Αυτό διδάσκει τον σκύλο σας πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να του πάρει το φαγητό αν το αφήσει για λίγο απροστάτευτο. Το άλλο είναι πως όταν αφήνει για λίγο το φαγητό ενώ κάποιος τον πλησιάζει όχι μόνο δεν είναι απειλητικό αλλά κάτι πολύ θετικό και νόστιμο!

Τι προσπαθούμε να κάνουμε στην ουσία:

Όταν εκπαιδεύουμε έναν σκύλο ώστε να μην είναι επιθετικός την ώρα του φαγητού, κάνουμε δύο πράγματα.

Το ένα είναι πως μαθαίνουμε στον σκύλο πως δεν έχει λόγο να είναι προστατευτικός όταν κάποιος πλησιάζει το φαγητό του.

Το άλλο είναι πως δείχνουμε στον σκύλο ότι το να προσεγγίζει κάποιος το μπολ του είναι κάτι το θετικό.

Υπάρχουν πολλές ακόμη τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε την επιθετικότητα του σκύλου την ώρα που τρώει καθώς και να την αποτρέψουμε από την αρχή. Το κλειδί πάντα είναι η ηρεμία, η σταθερότητα και η επιμονή.

Ο όρος επιθετικότητα είναι στην ουσία λάθος και πολλές φορές το θεωρούμε ως κυριαρχικότητα. Στην ουσία πρόκειται για φύλαξη της ιδιοκτησίας του / τροφής του. Ως άνθρωποι, πρέπει να αποκαταστήσουμε το ρόλο μας στα μάτια του ως αρχηγοί της αγέλης του και να διδάξουμε στον σκύλο μας πω δεν έχει λόγο να φυλάει το φαγητό του από εμάς.

του Τζον Μπάστιαν

1.844 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page