top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Είναι ο σκύλος μου φυσιολογικός;


Είναι ο σκύλος μου φυσιολογικός;

Αν και το κανονικό είναι απλά μια ρύθμιση στο πλυντήριο, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές στο σκύλους που αν και θεωρούνται παράξενες (ή και αστείες) ωστόσο είναι απολύτως φυσιολογικές και συμβαίνουν και στις καλύτερες σκυλοοικογένειες!

Φυσιολογικές συμπεριφορές

1. Κυνήγημα της ουράς

Όταν τα κουτάβια κυνηγούν την ουρά τους είναι σαν τα μωρά μου πιπιλάνε τα δάκτυλα τους. Είναι ένας τρόπος για να ανακαλύψουν το σώμα τους. Συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα εκτός και αν ο σκύλος το κάνει συνέχεια. Δείτε αν μπορείτε να τον αποσπάσετε από αυτό. Αν ο σκύλος προτιμά να κυνηγά την ουρά του από το να φάει ή να πάει βόλτα μαζί σας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ίσως χρειαστεί να μιλήσετε στον κτηνίατρο σας για αγωγή ή ειδική εκπαίδευση

2. Ανάστροφο φτέρνισμα

Είναι ένας δυνατός ήχος σαν ροχάλισμα και ο σκύλος πάιρνει μια χαρακτηριστική γκριμάτσα με τη μουσούδα του. Συνήθως διαρκεί λίγο και προκαλείται από μη βλαβερές αιτίες. Πολλοί σκύλοι το παθαίνουν μετά από τράβηγμα στο λουρί. Μπορείτε να τον βοηθήσετε κάνοντας του μασάζ στο λαιμό ή δίνοντας του κάτι να γλύψει. Επίσης μπορείτε να του καλύψετε τη μύτη, ο σκύλος θα αναγκαστεί να καταπιεί και θα του περάσει. Αν ο σκύλος παρουσιάζει ανάστροφο φτέρνισμα πολύ συχνά θα πρέπει να το αναφέρετε στον κτηνίατρο!

3. Τρώει γρασίδι

Το γρασίδι μπορεί να μην σας φαίνεται καθόλου νόστιμο αλλά ο σκύλος σας έχει άλλη άποψη. Οι σκύλοι δεν είναι αποκλειστικά κρεατοφάγοι. Μερικές φορές θέλουν να φάνε και την σαλάτα τους. Το να τρώει γρασίδι και χώμα από κάτω είναι φυσιολογικό εφόσον δεν το κάνει πολύ! Αν τρώει πολύ γρασίδι μπορεί να σημαίνει πως έχει στομαχικά προβλήματα. Αν τρώει πολύ χώμα ίσως υπάρχει πρόβλημα υγείας (όπως αναιμία). Ενημερώστε τον κτηνίατρο σας για να είστε σίγουροι.

4.Του τρέχουν σάλια

Αν τρέχουν τα σάλια του σκύλου σας την ώρα που ψήνετε μπριζόλες, είναι φυσιολογικό. Αλλά το να του τρέχουν τα σάλια χωρίς ιδιαίτερο λόγο είναι ένδειξη προβλήματος στην υγεία του. Αν ο σκύλος σας ξαφνικά γίνει σαλιάρης και εμφανίσει προβλήματα στη συμπεριφορά όπως μάσημα αντικειμένων ή κρύψιμο ίσως βιώνει έντονο άγχος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Εξαίρεση αποτελούν φυλές με τάσεις για σαλάκια...

5. Κυνηγετικό ένστικτο

Μερικοί σκύλοι έχουν την τάση να κυνηγούν ότι βρεθεί μπροστά τους, γάτες, πάπιες ακόμη και παιδιά! Έχουν εκτραφεί για να κυνηγούν, είναι από τη φύση τους κυνηγοί γιατί αυτό τους λένε τα γονίδια τους να κάνουν. Αν και το κυνηγετικό ένστικτό μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό συνήθως αποτελεί μη επιθυμητή συμπεριφορά για τους ιδιοκτήτες. Με σωστή εκπαίδευση ένας σκύλος μπορεί να μάθει να κυνηγά όταν του το επιτρέπουμε.

6. Φοβία για δυνατούς θορύβους

Μερικοί σκύλοι φοβούνται τους δυνατούς θορύβους όπως οι κεραυνοί, οι σειρήνες ή τα βεγγαλικά. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτή την φοβία είτε με τη βοήθεια ειδικού είτε μόνοι σας με τη μέθοδο της απευαισθητοποίησης. Ηχογραφήστε τον ήχο που τον τρομάζει και βάλτε τον να παίζει χαμηλά ενώ κάνετε δραστηριότητες που του αρέσουν. Προσπαθήστε κάθε φορά να αυξάνεται την ένταση ανάλογα με την αντοχή του σκύλου.

7. Γλείψιμο της πατούσας

Οι σκύλοι το κάνουν για να περιποιηθούν τον εαυτό τους και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο αν το κάνουν έντονα και επίμονα ίσως να οφείλεται σε μόλυνση, αλλεργία ή κακή συνήθεια.

Τα μάτια του σκύλου και των περισσότερων ζώων πχ. γάτας είναι φτιαγμένα για να βλέπουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού στρώματος ιστού πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους. Ο ιστός αυτός ανακλά το φως που περνά από τον αμφιβληστροειδή πίσω σε αυτόν ώστε να του δώσει άλλη μια ευκαιρία να συλλάβει την εικόνα! Επειδή τη νύχτα οι κόρες των ζώων είναι σε διαστολή (έχουν ανοίξει όπως το διάφραγμα της μηχανής) καθώς πέφτει επάνω τους ένα έντονο φως (πχ φλας, φώτα αυτοκινήτου, φακός) περνά πολύ φως μέσα στο μάτι και αντανακλάται από τον ιστό αυτό με αποτέλεσμα τα μάτια τους να λάμπουν στο σκοτάδι! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους τη νύχτα, τα δικά μας μάτια δεν έχουν αυτόν τον επιπλέον ιστό ωστόσο φωτίζεται το πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς και τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να βγαίνουμε με κόκκινα μάτια.

8. Ονειρεύονται

Ο σκύλος σας βλέπει όνειρα και μάλιστα συμμετέχει ενεργά σε αυτά. κουνώντας τα ποδαράκια του ή γλείφοντας. Οι μελέτες των εγκεφαλικών κυμάτων έχουν δείξει ότι οι σκύλοι έχουν REM ύπνο που είναι το στάδιο του ύπνου όπου βλέπουν όνειρα. Τώρα το τι όνειρα βλέπουν ποτέ δεν θα το μάθουμε, αν και κάπου πάει το μυαλό μας!

*Σημείωση: Μία φυσιολογική συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί εμμονή εφόσον εμποδίζει τον σκύλο να λειτουργήσει κανονικά ή είναι δύσκολο να τον σταματήσουμε από αυτήν.

28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page