top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Πότε αλλάζουμε από τροφή κουταβιού σε ενήλικα;


πότε αλλάζουμε το κουτάβι σε τροφή ενήλικα σκύλου

Τα κουτάβια ανεξαρτήτου ράτσας ή μεγέθους είναι από τη φύση τους αξιολάτρευτα. Αν και όλα μοιάζουν μεταξύ τους, τα κουτάβια μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς αναλόγως τη ράτσα τους. Τα κουτάβια των μεγαλόσωμων φυλών όπως τα Λαμπραντόρ, Ριτριβερς και Μεγάλοι Δανοί, για παράδειγμα, χρειάζονται μια πολύ διαφορετική διατροφή για την ανάπτυξη τους σε σχέση με ένα κουτάβι Γιόρκι ή Τσιουάουα.

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά συστατικά του σώματος και είναι απαραίτητες για τις καθημερινές λειτουργίες και την ανάπτυξη. Τα κουτάβια έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνες σε σχέση με τους ενήλικες σκύλους επειδή τα σώματα τους βρίσκονται σε ανάπτυξη. Η τροφή των κουταβιών πρέπει επίσης να είναι υψηλότερης θερμιδικής αξίας απ'ότι των ενήλικων για να μπορέσουν να καλύψουν την ενέργεια που καταναλώνουν σε κίνηση, παιχνίδι και ανάπτυξη.

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας υποδείξει την κατάλληλη τροφή για το αναπτυσσόμενο κουτάβι σας. Η υπερβολική πρωτεΐνη στη διατροφή όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη αλλά στις μεγαλόσωμες ράτσες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και φωσφόρου. Αυτό προκαλεί ταχεία ανάπτυξη των οστών του κουταβιού με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις του σκύλου να μην αναπτυχθούν ομαλά. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Η διατροφή των μεγαλόσωμων σκύλων έχει συγκεκριμένα όρια για το φώσφορο και το ασβέστιο με σκοπό να αναπτυχθούν σωστά οι αρθρώσεις και να αποφευχθούν ανωμαλίες. Πότε βάζω το κουτάβι σε διατροφή ενηλίκων;

Αν και εξαρτάται από τη φυλή, γενικά τα περισσότερα κουτάβια θα συνεχίσουν να

αναπτύσσονται για τα πρώτα ένα ή δύο χρόνια. Μπορείτε να συνεχίζετε να τα ταΐζετε τροφή κουταβιών μέχρι η ανάπτυξη τους να ολοκληρωθεί πλήρως (εφόσον δεν είναι υπέρβαρα). Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να είστε κοντά με τον κτηνίατρο σας για να καθορίσει την ιδανική στιγμή αλλαγής τροφής καθώς και την ακριβή ποσότητα καθώς πρόσληψη επιπλέον θερμίδων ή θρεπτικών στοιχείων μπορεί να είναι βλαπτική.

Έχει κάποια διαφορά αν το κουτάβι μου είναι στειρωμένο; Γενικώς μιλώντας οι ενεργειακές ανάγκες ενός κουταβιού μετά το χειρουργείο θα μειωθούν. Ωστόσο είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας καθώς η ποσότητα της διατροφής θα πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα.

Πως να διαλέξω την καλύτερη τροφή ενηλίκων για το κουτάβι μου;

Θα πρέπει να διαλέξετε μια τροφή ενηλίκων σκύλων που να υπόκειται σε κάποια διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ελέγχων.(πχ AAFCO). Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη τροφή έχει δοκιμαστεί σε σκύλους για τυχόν παρενέργειες. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται οι περισσότερες εταιρίες σκυλοτροφών φτιάχνουν την τροφή βασιζόμενες σε μία συνταγή την οποία ποτέ δεν έχουν ταΐσει σε πραγματικούς σκύλους πριν βγει στο εμπόριο. Αυτό που θέλετε είναι μια εταιρία σκυλοτροφών με επιστημονική έρευνα και τη συμβολή κτηνιάτρων διατροφολόγων που εξασφαλίζουν μια σκυλοτροφή που είναι σωστά ισορροπημένη και ταιριάζει στο κατοικίδιο σας.

Θα χρειαστεί επίσης να δώσετε σημασία στις ενδείξεις, αν αναγράφεται "για όλα τα στάδια" η τροφή σας μπορεί να περιέχει περισσότερο λίπος και φώσφορο από αυτό που ενήλικας σκύλος σας χρειάζεται. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας συμβουλεύσει ποια είναι η καλύτερη τροφή για τις ανάγκες του σκύλου σας.

Πηγή άρθρου:

303 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page