top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι?

Έγινε ενημέρωση: 22 Ιουλ 2020


σκύλος που τρώει γρασίδι

Στα σκυλιά αρέσει να μασάνε το γρασίδι, για μερικά μάλιστα αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής τους. Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως αυτό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Οι σκύλοι σε αντίθεση με τις γάτες δεν είναι σαρκοφάγα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παμφάγα. Για πολλά χρόνια αυτά τα φαγανά πλάσματα έτρωγαν ότι έβρισκαν προκειμένου να ικανοποιησούν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Ο σύγχρονος οικόσιτος σκύλος δεν μοιάζει πια με τον πρόγονο του που έτρωγε το θήραμα του ολόκληρο μαζί με το στομάχι των φυτοφάγων ζώων. Αντίθετα οι σημερινοί σκύλοι αναζητούν αυτές τις εναλλακτικές πηγές στην διατροφή τους στο πιο κοντινό τους περιβάλλον που είναι το γρασίδι (αυλές, πάρκο κλπ). Οι άγριοι σκύλοι τρώνε και βατόμουρα και διάφορα άλλα φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν στο περιβάλλον τους.

Είναι εμφανές πως οι σκύλοι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σε φυτικές τροφές σε μια ευρεία γκάμα φυτών, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί ο σκύλος κάνει εμετό αφού φάει γρασίδι.

Ένας σκύλος με στομαχικές διαταραχές θα αναζητήσει το γρασίδι για να ανακουφιστεί. Καταπίνοντας αμάσητο το γρασίδι, η υφή του γαργαλάει το λαιμό του και έτσι προκαλείται εμετός. Ωστόσο δεν κάνουν πάντα εμετό. Όταν ο σκύλος μασάει καλά το γρασίδι, δεν προκαλείται εμετός αντίθετα του δίνει ευχαρίστηση η χονδροειδής υφή του γρασιδιού και εμπλουτίζει το διαιτολόγιο του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ο σκύλος σας τρώει γρασίδι, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτό δεν είναι καθόλου επικίνδυνο αντιθέτως εμπλουτίζει την διατροφή τους με απαραίτητα για αυτούς στοιχεία. Αν πιάσετε τον σκύλο σας να μασουλά το γρασίδι του γείτονα προσπαθήστε να εμπλουτίσετε την διατροφή του με βραστά λαχανικά μέσα στην τροφή τους. Στους σκύλους -όπως και στα παιδιά- δεν αρέσουν τα ωμά λαχανικά!

Οπότε αν το καλοσκεφτείτε το να τρώει ο σκύλος σας γρασίδι δεν είναι και τόσο κακό. Αν ωστόσο παρατηρήσετε απότομη αύξηση στην κατάποση μεγάλης ποσότητας γρασιδιού επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο. Ίσως ο σκύλος προσπαθεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας που τον ταλαιπωρεί.

Μία καλή λύση είναι να φυτέψετε τα δικά σας βότανα και γρασίδι ειδικά για να τα μασουλάει ο σκύλος σας. Έτσι δεν θα επιβαρύνεται ο σκύλος με τα χημικά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο γρασίδι του γείτονα ή του πάρκου.

193 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page