top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Τα προβλήματα υγείας του ηλικιωμένου σκύλου.


Μεταφορά άρρωστου σκύλου σε κτηνίατρο pet taxi

Μάθετε πως αντιμετωπίζουμε τα πιο κοινά προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων σκύλων.

Καθώς οι σκύλοι μας μεγαλώνουν σε ηλικία είναι η σειρά μας να τους ανταποδώσουμε όσα έκαναν για εμάς τόσα χρόνια. O χρόνος κυλά πιο γρήγορα για τους τετράποδους φίλους μας και το προσδόκιμο ζωής τους εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος. Ένας χρόνος δεν φαίνεται και τόσο πολύς καιρός για εμάς ωστόσο για αυτά αντιστοιχεί σε 4 ή 5 ανθρώπινα έτη!

Κατά κανόνα όσο μεγαλύτερος ο σκύλος, τόσο μικρότερο το προσδόκιμο ζωής. Τα μικρόσωμα σκυλιά θεωρούνται ηλικιωμένα στην ηλικία των 10-12 ετών ενώ οι μεγαλόσωμες φυλές γερνάνε στην ηλικία των 6-7. Ένας σκύλος θεωρείται "γέρος" στο τελευταίο 25% της ζωής του. Σε αυτή την περίοδο ο σκύλος καταπέφτει, χάνει την ενέργεια του και κοιμάται περισσότερο.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην ηλικία ή σε ασθένειες που θεραπεύονται.

Ας δούμε παρακάτω τα συμπτώματα, τους τρόπους αντιμετώπισης από τις 3 πιο κοινές ασθένειες που απειλούν τον ηλικιωμένο σκύλο:

1. Οδοντιατρικά Προβλήματα

Μία από τις πιο συχνές ασθένειες των σκύλων είναι τα οδοντιατρικά προβλήματα. Αν και δεν ακούγεται σοβαρό είναι μια κατάσταση άκρως απειλητική για τη ζωή του. Ένας σκύλος με οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να σταματήσει να τρώει, να είναι ανήσυχος την νύχτα ή να εμφανίσει ένα εξόγκωμα στο οστό του του μάγουλου του εξαιτίας αποστήματος.

Τα καλά νέα: Αντιμετωπίζεται!

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συχνός έλεγχος

Έλεγχος στοματικής υγιεινής

Υπάρχουν σημάδια ουλίτιδας, πέτρας ή πλάκας;

Υπάρχουν δόντια που κουνιούνται ή έχουν πέσει;

Εκτεθειμένες ρίζες;

Υπάρχει έντονη άσχημη μυρωδιά; Οι τοξίνες από τα δόντια εισέρχονται στον οργανισμό του σκύλου προσβάλλοντας και άλλα όργανα και προκαλούν στη συνέχεια σοβαρότερες ασθένειες

Ιατρική αντιμετώπιση

Εφόσον το πρόβλημα ανιχνευθεί συχνά αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Όσο νωρίτερα ανιχνευθεί τόσο ευκολότερα αντιμετωπίζεται. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνεται συχνός έλεγχος.

Πρόληψη & Φροντίδα στοματικής υγιεινής

Βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας και φροντίστε να του δίνεται ειδικά μασώμενα παιχνίδια. Έτσι θα δυναμώσουν τα ούλα του και θα απομακρυνθεί η πλάκα.

2. Οστεοαρθρίτιδα

Όλοι μας αν ζήσουμε αρκετά, όταν γεράσουμε θα αντιμετωπίσουμε κάποια μορφή αρθρίτιδας. Μια πρόσφατη έρευνα στην Αμερική έδειξε πως το 40% των Αμερικανών αντιμετωπίζει κάποια μορφή αρθρίτιδας από την ηλικία των 40. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κατοικίδια μας.

H αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή της άρθρωσης που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως τραύμα, μόλυνση, εκφυλισμός ή μεταβολικούς παράγοντες. Στους ηλικιωμένους σκύλους το πιο συχνό φαινόμενο είναι ο εκφυλισμός λόγω ηλικίας ή αλλιώς οστεοαρθρίτιδα. Είναι μία κατάσταση αλλοίωσης και λέπτυνσης του χόνδρου των αρθρώσεων, που οδηγεί σε αλλοιώσεις των και κύστεις των οστών με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και πόνου.

Η διάγνωση

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται με φυσική εξέταση και λήψη του ιστορικού. Οι ακτινογραφίες βοηθούν στο να εντοπίσουμε τα σημεία και τη σοβαρότητα της πάθησης αλλά δεν μας λένε "όλη την ιστορία".

Για αυτό το λόγο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να παρατηρούν οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση ή την κινητικότητα του σκύλου. Στην αρχή της εξέλιξης της νόσου τα σημάδια μπορεί να είναι δύσκολα αντιληπτά. Για παράδειγμα μπορεί ο σκύλος να εμφανίζει μια μικρή δυσκαμψία όταν ξυπνά το πρωί ή έπειτα από πολύ ώρα ξεκούρασης, μπορεί να χρειάζεται ένα ζέσταμα πριν πάρει μέρος σε μια δραστηριότητα ή μπορεί να εμφανίζεται απρόθυμος σε μια μεγάλη βόλτα. Όλα αυτά είναι πρώιμα σημάδια της νόσου.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται ο σκύλος παρουσιάζει σοβαρότερα συμπτώματα όπως να κουτσαίνει μετά την βόλτα, να αρνείται να συμμετέχει σε δραστηριότητες ή να χάσει μυϊκή μάζα.

Στο τελικό στάδιο το κατοικίδιο μας μπορεί να βρίσκεται σε χρόνιο πόνο ακόμη κι όταν δεν κινείται, να έχει πολύ δύσκαμπτες αρθρώσεις και να χρειάζεται βοήθεια για να πραγματοποιήσει απλές καθημερινές κινήσεις.

Η αντιμετώπιση

Οι θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα ποικίλουν από απλά συμπληρώματα διατροφής σε επεμβατική χειρουργική και αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. H γλουκοζαμίνη, τα ιχθυέλαια και το μεθυλσουλφονυλμεθάνιο MSM βοηθούν στην υγεία των αρθρώσεων. Επίσης, φυτικά σκευάσματα όπως το εκχύλισμα του ινδικού φυτού Boswellia Serrata και το ινδικό κύπειρο (κουρκουμάς) χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Φυσικοθεραπέιες που βοηθούν το ζώο να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα και να γίνει πιο ευκίνητο μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για ένα κατοικίδιο που υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα. Ακόμη και εναλλακτικές θεραπείες όπως μασάζ, κρυοθεραπεία και χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα.

Η φαρμακευτική αγωγή για την μείωση του πόνου είναι σχεδόν απαραίτητη για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του σκύλου. Η πιο αποτελεσματική λύση ωστότο (ακόμη και ως προληπτικό μέτρο) είναι το χάσιμο βάρους. Τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Σε περιστατικά τελικού σταδίου, η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη λύση αφού η κτηνιατρική ιατρική έχει εξελιχθεί σε σημείο η αντικατάσταση γοφών να είναι πλέον επέμβαση ρουτίνας.

Η πρόληψη

Η πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και απαραίτητο σε φυλές με ιστορικό και τάση για εμφάνιση της νόσου. Συγκεκριμένα:

-Έλεγχος βάρους, το επιπλέον βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις

-Συμπληρώματα διατροφής όπως ιχθυέλαια, MSM, Γλουκοζαμίνη, Ωμέγα- 3 και buffered aspirin

Αν και αυτά τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αποτρέψουν την αρθρίτιδα, τουλάχιστον θα υπάρχουν σε επάρκεια στον οργανισμό τους για όταν το χρειαστούν και όχι έξι μήνες μετά την διάγνωση ενός προβλήματος στην άρθρωση.

3. Αισθητηριακή απώλεια

Αισθητηριακή αντίληψη είναι ο τρόπος που τα κατοικίδια μας αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους χρησιμοποιώντας την όραση, την γεύση, την όσφρηση, την αφή και την ακοή. Αν οι αισθήσεις αυτές δεν λειτουργούν τέλεια τα ζώα δυσκολεύονται να καταλάβουν το περιβάλλον τους.

Τα συμπτώματα

Εξαρτώνται από το είδος της αίσθησης και το βαθμό της απώλειας. Συγκεκριμένα:

Στην απώλεια όρασης, τα πρώιμα σημάδια είναι ο αποπροσανατολισμός του ζώου στο σκοτάδι. Μπορεί πχ. ο σκύλος μας να σκουντουφλάει μέσα σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό.

Στην απώλεια της ακοής μπορεί να παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας αγνοεί όταν τον φωνάζουμε ή κοιτάζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στην απώλεια όσφρησης και γεύσης (αυτά τα δύο πάνε μαζί) οι ιδιοκτήτες παρατηρούν μια "παραξενιά" στους σκύλους τους οι οποίοι γίνονται πολύ επιλεκτικοί στο φαγητό του και προτιμούν τροφές με απαλή υφή, ζεστές ή μαγειρευτό φαγητό αντί της ξηράς τροφής.

Στην απώλεια ισορροπίας επηρεάζονται λειτουργίες όπως η ισορροπία και η αίσθηση του χώρου. Ο σκύλος περπατά με αστάθεια ή κάνει πολύ γρήγορες κινήσεις ή νιώθει αβεβαιότητα όταν πατά σε αδρές επιφάνειες.

Πως να βοηθήσουμε τον σκύλο μας

Καλός φωτισμός σε σημεία του σπιτιού που χρησιμοποιεί ο ηλικιωμένος σκύλος

Τοποθέτηση των σκευών φαγητού και νερού σε διάφορα επίπεδα για να έχει πρόσβαση

Επικοινωνία με κλικερ ή βραχνή φωνή (είναι συχνότητες που μπορεί ακόμη να ακούσει)

Μην τον αφήνετε χωρίς λουρί σε άγνωστα περιβάλλοντα, είναι πολύ εύκολο να χαθεί

Μην αφήσετε να αλλάξει η διατροφή του, προσθέστε μικρή ποσότητα φαγητών με έντονη μυρωδια΄στο συνηθισμένο φαγητό του για να τον προσελκύσετε (τυρί, παιδική κρέμα, κοτόπουλο, μπέργκερ)

Τσεκ απ στον κτηνίατρο 2 φορές τον χρονό. Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσετε την συχνότητα των τσεκ απ καθώς ο σκύλος μεγαλώνει. Ο κτηνίατρος θα εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στην αρχή του και έτσι θα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο ζωής των κατοικίδιων σκύλων έχει αυξηθεί χάρη στην πρόοδο της κτηνιατρικής. Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας για μέτρα πρόληψης για να έχετε ένα υγιές κατοικίδιο που θα ζήσει κοντά σας για πολύ καιρό.

Προτείνουμε:

Διατροφή με συμπλήρωματα για ηλικιωμένο σκύλο

Purina Opti-age

Με υψηλής ποιότητας κομμάτια κοτόπουλο και όλα τα απαραίτητα συστατικά που συνιστούν οι κτηνίατροι:

για την ενίσχυση του οργανισμού του ηλικιωμένου σκύλου

για ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα

για την υγεία των αρθρώσεων

για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Διατίθεται για μικρόσωμους και μίνι σκύλους 9 ετών και άνω &

για μεσαίους και μεγάλου μεγέθους σκύλους 7 ετών και άνω.

Ηλικιωμένος σκύλος ασθένειες προβλήματα

322 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page